Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για το κέντρο διαμονής λαθρομεταναστών στο Χαλκειό Χίου

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Χαλκειό Χίου λόγω του παρακείμενου κέντρου διαμονής λαθρομεταναστών - Την κατάργησή του αιτείται ο Δήμος Χίου»  
Τραγική είναι η κατάσταση την οποία αναγκάζονται να βιώνουν  οι κάτοικοι στο Χαλκειό Χίου ,λόγω της γειτνίασής  τους με το κέντρο διαμονής λαθρομεταναστών στην ΒΙ.ΑΛ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και τις καταγγελίες των ιδίων σε ΜΜΕ,  οι κάτοικοι των οποίων οι ιδιοκτησίες γειτνιάζουν με τη ΒΙ.ΑΛ αντικρίζουν καθημερινά  καταπατημένες εκτάσεις, κατεστραμμένες περιφράξεις, χωράφια γεμάτα
σκουπίδια και λεηλατημένες ιδιοκτησίες, λόγω των εκατοντάδων λαθρομεταναστών οι οποίοι ανεξέλεγκτα διαβιούν και περιφέρονται στην περιοχή.
Ύστερα μάλιστα και  από την άτυπη και παράνομη επέκταση του hot-spot η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ποτέ ,αφού οι κάτοικοι αδυνατούν ακόμη και να καλλιεργούν τα χωράφια τους τα οποία και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα,  λεηλατημένες αγροικίες, χωράφια γεμάτα με χιλιάδες πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια και κάθε λογής σκουπίδια, συνθέτουν την εικόνα του άλλοτε παραγωγικού κάμπου του Χαλκειού. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι λαθρομετανάστες έχουν καταστρέψει ακόμη και τις περιφράξεις, τα αρδευτικά δίκτυα και τις σωληνώσεις. Παρά την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι, ουδεμία αποζημίωση ή οποιουδήποτε άλλου είδους βοήθεια τους έχει καταβληθεί από το κράτος.
Επιπλέον, κατόπιν πρόσφατης απόφασης  του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, επιδόθηκε εξώδικη όχληση- δήλωση και διαμαρτυρία στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σύμφωνα με την οποία καταγγέλλεται η σύμβαση δωρεάν παραχώρησης στο ελληνικό Δημόσιο, του χώρου στον οποίο δημιουργήθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειό της Χίου και ζητείται η άμεση και εντός τριάντα ημερών απόδοση του ως άνω ακινήτου ελεύθερου στον Δήμο.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Πρόκειται  να αποδώσει το ως άνω  ακίνητο της ΒΙΑΛ στον Δήμο Χίου , όπως αιτείται η Δημοτική Αρχή;
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα οι κάτοικοι στο Χαλκειό της Χίου για όσες ζημίες έχουν υποστεί από τους λαθρομετανάστες;
Θα λάβουν οι αστυνομικές αρχές τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλισθεί η δημόσια τάξη και να προστατευθούν οι περιουσίες και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της ως άνω περιοχής από την ανεξέλεγκτη δράση των λαθρομεταναστών;
Αθήνα, 1/12/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ