Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Στα πρόθυρα του κλεισίματος το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου – Σε απόγνωση οι κάτοικοι, μηνύει το κράτος ο Δήμαρχος»

Τραγική είναι η κατάσταση στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, στο οποίο έχει απομείνει μόλις μία αγροτική ιατρός, ενώ όλες οι άλλες θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που προβλέπονται παραμένουν κενές. Το αποτέλεσμα είναι να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή και η υγεία όσων κατοίκων της νήσου χρειαστούν ιατρική περίθαλψη, με τους αρμόδιους φορείς να αδρανούν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της δημοτικής αρχής για άμεση επίλυση του θέματος.
Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση, ενώ ο δήμαρχος Αλοννήσου ήδη έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά ενώπιον του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα ο Δήμαρχος αναφέρει στην ως άνω μηνυτήρια αναφορά, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις και οι ελλείψεις στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου είναι οι εξής:
Ιατρός Γενικής Ιατρικής (Διευθυντής) – Κενή από την 1/1/2014
2 Αγροτικοί Ιατροί. Μια κενή από τις 22/10/2016
1 Παιδίατρος – Παραμένει κενή από τον Νοέμβριο του 2013
1 Οδοντίατρος – Παραμένει κενή από 2/1/2012
1 Παρασκευαστής – Παραμένει κενή από τις 31/1/2013
1 Μαία – Παραμένει κενή εδώ και πολλά χρόνια
1 Νοσηλεύτρια – Η θέση είναι κενή από τις 23/12/2016
1 Χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος. Προσλήφθηκε χειριστής τον Ιούλιο του 2014 , παρατάθηκε η σύμβασή της μέχρι τον Ιούλιο του 2015, νέα παράταση για το 2016 και νέα παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2017.
1 Οδηγός ασθενοφόρου – είναι καλυμμένη. Χρειάζεται και δεύτερος εποχικός.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν οι ως άνω ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να διασφαλισθεί στο εξής η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου;
Πέραν της ποινικής διαδικασίας, η οποία θα λάβει χώρα κατόπιν της ως άνω μηνυτήριας αναφοράς του Δημάρχου, προτίθενται   οι αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν έρευνα για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες και αμέλεια υπηρεσιακών παραγόντων που οδήγησαν σε διάλυση την μοναδική δομή υγείας που υπάρχει αυτήν την στιγμή στην Αλόννησο;
Αθήνα, 21/02/2017
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ