Αντώνης Γρέγος: Ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων και των λαθρομεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα και αυτών που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΘΕΜΑ: «Αριθμός προσφύγων και λαθρομεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα και αυτών που έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας»
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και λαθρομετανάστες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πλειονότητα αυτών να παραμένουν στην Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2015 ο αριθμός των αφίξεων ανερχόταν σε 7.000 άτομα ανά ημέρα. Σχεδόν το 90% των προσφύγων και λαθρομεταναστών έχουν πληρώσει οργανωμένους εγκληματίες και διακινητές ανθρώπων για να τους περάσουν από τα σύνορα και δεν έχουν εισέλθει στην ΕΕ με νόμιμα μέσα.
Η ΕΕ κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία με την Τουρκία με στόχο να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών σε μία από τις κύριες διαδρομές στο Αιγαίο Πέλαγος. Η συμφωνία προβλέπει επίσης δυνατότητες νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η ΕΕ και η Τουρκία συμφώνησαν, τον Μάρτιο του 2016, ότι οι λαθρομετανάστες και οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός προσφύγων και λαθρομεταναστών που έχουν εισέλθει στην χώρα μας και πόσοι έχουν επιστρέψει στην Τουρκία μετά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;
Παρακαλούμε όπως μας χορηγήσετε τα σχετικά έγγραφα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν καταγραφεί.
Αθήνα, 12/01/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Αντώνιος Γρέγος
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ